E-Pasaport

e-Pasaport nedir ?
”Çipli pasaport”, “biyometrik pasaport” ya da ”elektronik pasaport” olarak da bilinen e-Pasaportlar eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) pasaportlardır. e-Pasaportlar esasında Makinede Okunabilen Pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahiptir. Yongalar e-Pasaportların arka kapağında veya kimlik sayfasının içinde bulunmaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde üretilen e-Pasaportlarda da yongalar arka kapakta bulunmaktadır. Özel cihazlarla okunabilen yonga, pasaportta sahteciliğe karşı önlem olarak geliştirilmiş güvenlik katmanlarından birisidir. Aynen Makinede Okunabilen Pasaportlarda olduğu gibi e-Pasaportların kimlik sayfalarının alt kısımlarında da her biri 44 karakterden oluşan iki satırlık bir Makinede Okunabilir Alan bulunmaktadır.

 

Halen kullandığım pasaportumla e-Pasaport arasında ne fark var ?
e-Pasaportlarda, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında çıplak gözle görülen bilgilerin ve fotoğrafın dijital olarak saklandığı yongalar bulunmaktadır. Temassız yonga teknolojisi sayesinde bu bilgiler özel cihazlar tarafından okunabilmekte ve bu sayede sınır kapılarında güvenli ve hızlı pasaport kontrolü yapılabilmektedir. Türk e-Pasaportlarının ebatları ICAO standartlarıyla uyumlu hale getirilerek 88 mm X 125 mm olacak şekilde yeniden belirlenmiş ve sayfa sayılarında değişikliğe gidilmiştir. Buna göre, Hususi Pasaport ve Hizmet Pasaportlarının sayfa sayıları 52’den 28’e düşürülmüştür. Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfa; diplomatik pasaportlar ise 28 sayfa olacak şekilde tasarlanmıştır. e-Pasaportlarda, eski tip pasaportlardan farklı olarak daha fazla sayıda güvenlik özelliklerine sahip özel kağıtlar kullanılmaktadır.

 

e-Pasaportlarda toplam kaç adet vize sayfası bulunmaktadır ?
Umuma mahsus e-Pasaportlarda 57; hususi ve hizmet damgalı e-Pasaportlarda 25; diplomatik e-Pasaportlarda ise 24 adet vize sayfası bulunmaktadır.

 

Pasaportumun yongalı olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
e-Pasaport kapaklarının ön yüzünde yan taraftaki şekilde görülen uluslararası sembol bulunmaktadır. Bu sembol, pasaportunuzda kimlik ve pasaport bilgilerinizin saklandığı bir entegre devre ya da yonganın bulunduğunu ifade etmektedir. Bu sembolü, e-Pasaport okuyabilen özel cihazların bulunduğu tüm havalimanlarında ve sınır geçiş noktalarında görebilirsiniz.

 

Pasaportların rengi niçin değişti ?
Ülkemizde üretilen e-Pasaportlar Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde tasarlanmış ve renkleri de bu çerçevede belirlenmiştir. Buna göre; umuma mahsus e-Pasaportların rengi bordo, diplomatik e-Pasaportların rengi de siyah olarak değiştirilmiştir. Hususi damgalı e-Pasaportlar yeşil, hizmet damgalı e-Pasaportlar ise gri renkte üretilmeye devam edilmektedir.

 

e-Pasaportlar tüm ülkelerde aynı mıdır ?
Hayır. Tüm e-Pasaportlar ICAO standartlarında üretilmektedir ancak her ülke bu standartlar arasında yer alan seçeneklerden kendi ihtiyaçlarına en uygun olanı kullanmaktadır. Bu nedenle ICAO standartlarına uygun olmak kaydıyla e-Pasaport uygulamaları ülkeden ülkeye farklılıklar arz edebilmektedir.

 

e-Pasaportumun süresini uzattırabilir miyim ?
Hayır. e-Pasaportunuzun süresi dolduğu takdirde yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

 

Kaç tip e-Pasaport var ?
Umuma mahsus pasaport (Eski lacivert, yeni bordo renkte), hususi pasaport (yeşil renkte), hizmet pasaportu (gri renkte), diplomatik pasaport (eski kırmızı, yeni siyah renkte) olmak üzere 4 tip e-Pasaport bulunmaktadır.

Çocuğumu annesinin ya da babasının e-Pasaportuna kaydettirebilir miyim ?
e-Pasaportlarda çocukların anne veya babalarının pasaport refakat hanesine kaydedilmesi teknik olarak mümkün olmadığından e-Pasaportlar, başvuru sahiplerinin yaşı gözetilmeksizin, tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenmektedir.Bu nedenle e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmamaktadır.

Hususi ve hizmet pasaport başvuruları ilçelerden de yapılabiliyor mu ?
Hususi ve hizmet pasaportu başvuruları yalnızca İl Emniyet Müdürlüklerince kabul edilmektedir.

 

e-Pasaportlar niçin başvuruda bulunduğum yerde düzenlenmiyor?
YURTİÇİ BAŞVURU BİLGİSİ : Kişisel bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de e-Pasaportlar merkezi tanzim biriminde düzenlenmektedir. YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : Kişisel bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de e-Pasaportlar merkezi tanzim biriminde düzenlenmektedir.

 

e-Pasaportlar klasik pasaportlardan daha mı güvenli?
e-Pasaport defterlerinin kimlik sayfalarında bulunan tüm bilgilerin aynı defter üzerinde elektronik olarak da saklanması sayesinde pasaport sahibinin kimliğinin sınır güvenlik makamları tarafından tespiti kolaylaşmaktadır. Yeni kapak tasarımı, baskı özellikleri ve güvenli elektronik yongalar sayesinde pasaport sahteciliğinin önemli ölçüde önüne geçilmektedir. e-Pasaportlar içerdikleri dijital ve fiziksel güvenlik özellikleriyle klasik pasaportlarla kıyaslandığında daha ileri düzeyde güvenlik sağlamaktadır. Başvurudan üretime kadar e-Pasaport üretiminin her aşamasında ileri teknolojiler kullanılmaktadır.

 

e-Pasaportlarda ne tür güvenlik önlemleri bulunmaktadır?
Üretim aşamasından sınır noktalarındaki politika ve uygulamalara kadar e-Pasaport sisteminin her aşamasında görünür ve gizlenmiş güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Ülkemizdeki e-Pasaport defterleri Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaasında üretilmekte ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kurulan güvenlikli bir birimde tanzim edilmektedir. Bu tanzim biriminde, yetkili makamlar tarafından güvenlik özellikleriyle donatılmış kağıt, mürekkep ve üretim teknikleri kullanılmaktadır. e-Pasaport kapaklarında bulunan yongalar herhangi bir müdahale ihtimaline karşı şifreli olarak üretilmektedir. Bu şifre sayesinde çalınma ve benzeri durumlarda boş pasaport defterlerinden ayrı olarak taşınan bu şifrelere ulaşılamayacağı için sahte e-pasaport tanzim edilmesi mümkün olmayacaktır. Bu taşıma şifrelerinin yanı sıra pasaportlarda bulunan elektronik yongalara erişim için yine bir dizi özel güvenlik sistemi bulunmaktadır. Bu sayede taşıma şifreleri art niyetli kişilerce ele geçirilse dahi pasaport yongalarına yazım yapılamamaktadır. Bunun yanında kişiselleştirme olarak da adlandırılan tanzim aşamasında yongalara yazılan veriler ülke yetkili imza makamı tarafından dijital olarak imzalanmaktadır. Bu sayede görsel olarak pasaporta yazılmış verilerin yongada bulunan ve dijital olarak imzalanan eş veriler ile karşılaştırılabilmektedir. Elektronik yongaya yazılmış veriler üzerinde sonradan elektronik olarak herhangi bir değişiklik yapılamamasının yanı sıra dijital imza ile de verilerin bütünlüğü ve doğruluğu bir kez daha sağlamlaştırılmıştır.

 

e-Pasaportlarda kişisel bilgi güvenliği nasıl sağlanıyor?
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de e-Pasaportlar, vatandaşlarımızın kişisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekârlık girişimine karşı güvence altına alan ileri teknoloji kullanılarak üretilmektedir. Yazılımı İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının bilgi işlem birimleri tarafından gerçekleştirilen başvuru kabul sistemi aracılığıyla alınan bilgiler güvenlikli veri haline dönüştürülerek fiziki ve elektronik güvenliği sağlanmış merkezi tanzim birimine iletilmekte, burada e-Pasaportların ilgili görsel kişiselleştirme sayfasına ve elektronik yongasına yazıldıktan sonra bu kişisel veriler uluslararası standartlarda tanzim merkezinden yok edilmektedir.

 

e-Pasaportumdaki bilgilere benim bilgim dışında erişilebilir mi?
Hayır. e-Pasaportların yongalarındaki veriler, standartları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenmiş bir formatta şifreli olarak bulunmaktadır. Bu şifre pasaportların “Makinede Okunabilir Alan (MRZ)” olarak belirlenen görsel bölümünden ve önceden her bir ülke makamlarına dağıtılan milli kamusal şifrenin bileşiminden oluşturulmaktadır. Temassız olarak erişilebilen elektronik yongadaki verilere temassız olarak 10 cm mesafeden erişilebilmesine karşın bu şifreleme sistemi sayesinde yonga içerisindeki verilerin gizliliği tam olarak korunmaktadır. Verilerin şifresini çözmek ve kişisel bilgilere erişebilmek için MRZ alanındaki verilerin bilinmesi gereklidir. Özetle, pasaportun kişiselleştirilmiş sayfası açılıp özel okuyucuya yerleştirilmedikçe pasaporttaki kişisel bilgilere uzaktan elektronik olarak erişilmesi mümkün değildir.

 

e-Pasaportlar kopyalanabilir mi?
Teorik olarak e-Pasaport yongalarındaki bilgilerin sahte bir yongaya kopyalanması mümkündür. Ancak kopyalama yapılırken veri üzerinde değişiklik meydana geleceğinden o anda dijital imza geçersiz olacağı için e-Pasaport geçersiz kalacaktır. Art niyetli kişilerin sahte bir sertifika makamı oluşturarak dijital imzayı taklit etmeleri durumunda ise ülkelerarası olarak çalışan ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından organize edilen PKD (Açık Anahtarlar Dizini) sayesinde oluşturulan sertifika makamının ülkemiz makamlarınca oluşturulan sertifika makamı olmadığı anlaşılacak ve pasaport sınır kapılarında geçersiz hale gelecektir.

 

e-Pasaportumdaki bilgiler başkaları tarafından değiştirilebilir mi?
Mevcut pasaportlardaki görsel öğelerin tahrif edilmesi ve değiştirilmesi bazı teknikler dahilinde daha önceden mümkün olabilmekteydi. Ancak e-Pasaportların kullanılma girmesiyle birlikte hem görsel öğelerin yerleştirilmesindeki ek güvenlik özellikleri hem de elektronik yongada bulunan bilgilerin belli edilmeden tahrif edilmesi imkansız kılınmaktadır.

 

e-Pasaportlarda parmak izinin de saklandığını duydum. Parmak izim nerede kullanılıyor?
Ülkemizde tanzim edilen e-Pasaportların yongalarında şu aşamada parmak izi verisi tutulmamaktadır..

 

e-Pasaport seyahatlerimi kolaylaştıracak mı? Nasıl?
e-Pasaportlar otomatik kimlik doğrulaması, göç kontrolü ve sınır emniyeti konularında getirdiği imkanlarla sınır kontrollerini daha hızlı ve güvenli hale getirecektir. Tüm dünyada e-Pasaportların kullanıma girmesine ve bu sayede belge güvenliğinin artmasına bağlı olarak giderek artan sayıda ülkede sınır geçişleri otomatik hale gelmekte ve pasaport kontrol işlemleri hızlanmaktadır. Ülkemizde de e-Pasaport üretilmesiyle birlikte vatandaşlarımızın seyahatleri bundan böyle daha süratli ve kolay hale gelecektir. Örneğin sınır geçişlerinde isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeler ortadan kalkacaktır.

 

e-Pasaportun avantajları nelerdir?
e-Pasaportlar sayesinde bir yolcunun kimliği güvenli bir şekilde saptanabilmekte, kişisel bilgiler korunmakta, kimlik hırsızlığı ve belge tahrifatının önüne geçilmektedir.

 

e-Pasaportum sınır kapısında okunamazsa veya sorun çıkarsa ne yapmalıyım?
e-Pasaportlardaki yongalar birçok güvenlik bileşeninden yalnızca birini oluşturmaktadır. Yongaları sınır kapılarında okunamasa bile e-Pasaportlar son kullanım tarihine kadar geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir.

 

Sınır kapılarında e-Pasaport kontrolü nasıl yapılmaktadır?
Sınır kapılarındaki görevliler öncelikle e-Pasaportunuzun Makinede Okunabilir Alanını özel bir okuyucu cihazla okuyarak ekranda karşılarına çıkan pasaport bilgilerini kontrol edecek ve kimlik tespiti yapacaklardır. Ekrandaki bilgiler aynı zamanda e-Pasaportunuzun yetkili makamlar tarafından düzenlenip düzenlenmediğini ve bu bilgilerin herhangi bir şekilde değiştirilip değiştirilmediğini doğrulamaktadır. e-Pasaportun yongasındaki bilgiler bir şifre anahtarı sayesinde okunabilmektedir. e-Pasaportunuz sınır görevlisi tarafından okuyucu cihaza doğru yerleştirildiğinde ise içindeki yonga aktif hale gelecek ve yongada bulunan şifrelenmiş bilgiler okuyucu tarafından okunacaktır.

 

Başvuru sırasında kimlik sayfasındaki isim önüne herhangi bir unvan yazılması mümkün müdür?
Kimlik bilgilerinde yalnızca MERNİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu nedenle, bu bilgilerde değişiklik yapmak mümkün değildir.

 

-Pasaportta meslek hanesi bulunmakta mıdır?
e-Pasaportlarda meslek hanesi bulunmamaktadır.

 

Pasaportumun yongasız düzenlenmesini talep edebilir miyim?
Hayır, e-Pasaportların tümü yongalıdır.

 

e-Pasaport üzerindeki kişisel bilgilerimi değiştirebilir miyim? Örneğin, adımı ya da doğum tarihimi değiştirebilir miyim? Bu konuda mahkeme kararı varsa ne olacak?
Üretildikten ve kişiselleştirildikten sonra e-Pasaport üzerindeki bilgiler değiştirilememektedir. e-Pasaport yongaları yetkili kişiler tarafından kullanılan özel cihazlar tarafından bir kez yazıldıktan ve şifrelendikten sonra salt okunur bir hale gelecek biçimde tasarlanmıştır. Diğer bir deyişle kişisel bilgiler yongalara sonradan değiştirilemez bir şekilde yazılmaktadır. Bu nedenle, mahkeme kararıyla dahi olsa pasaportunuzdaki bilgilerinizi değiştirmek isterseniz yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekecektir.

 

e-Pasaportumu nasıl muhafaza etmeliyim?
e-Pasaportların yongalarında hassas elektronik devreler bulunmaktadır. Yonganın zarar görmemesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir: 
• e-Pasaport defterleri bükülmemeli, delinmemeli, katlanmamalı ve buruşturulmamalıdır. 
• Bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmamalıdır. 
• Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. 
• Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. 
• UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır. 
• Basınç uygulanmamalı, kazınma veya sürtünmeye maruz bırakılmamalıdır. 
• Zedelenme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır. 
• Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır. Değerli Kağıtlar Kanunu’na göre değerli kağıt niteliğinde olan e-Pasaport defterlerinin yukarıda belirtilen hususlara uyulmaması sebebiyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda ücreti karşılığında yenilenmesi gerekecektir. e-Pasaportları bilinçli bir şekilde tahrif etme ya da içindeki bilgileri değiştirme girişiminde bulunanlar hakkında ise yasalarımızdaki cezai hükümler doğrultusunda ilgili makamlar tarafından yasal işlem yapılması söz konusudur.

 

e-Pasaportların yongalarında hassas elektronik devreler bulunmaktadır. Yonganın zarar görmemesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir: 
• e-Pasaport defterleri bükülmemeli, delinmemeli, katlanmamalı ve buruşturulmamalıdır. 
• Bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmamalıdır. 
• Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. 
• Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. 
• UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır. 
• Basınç uygulanmamalı, kazınma veya sürtünmeye maruz bırakılmamalıdır. 
• Zedelenme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır. 
• Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır. Değerli Kağıtlar Kanunu’na göre değerli kağıt niteliğinde olan e-Pasaport defterlerinin yukarıda belirtilen hususlara uyulmaması sebebiyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda ücreti karşılığında yenilenmesi gerekecektir. e-Pasaportları bilinçli bir şekilde tahrif etme ya da içindeki bilgileri değiştirme girişiminde bulunanlar hakkında ise yasalarımızdaki cezai hükümler doğrultusunda ilgili makamlar tarafından yasal işlem yapılması söz konusudur.

 

e-Pasaportumu kaybedersem ne yapmalıyım?
Kayıp veya çalıntı pasaportlar sınır kontrollerinde kolayca tespit edilebilmektedir. Bu nedenle, sınır makamlarının bilgilendirilmesi amacıyla durum en kısa sürede başvuru merkezlerine (yurt içinde Emniyet Müdürlüklerine veya en yakın karakola, yurt dışında ise mesai saatleri içinde dış temsilciliklere) bildirilmelidir.

 

e-Pasaportlara giriş ve çıkış damgaları vurulacak mı?
Bu konudaki mevcut uygulama değişmemiş olup, sınır giriş ve çıkışlarında e-Pasapotun ilgili sayfalarına giriş ve çıkış damgaları vurulmaktadır.


 

Eski Tip Pasaportlar Hakkında

 

Eski pasaportumu ne zamana kadar kullanabilirim ?
ICAO mevzuatı uyarınca en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle üye ülkelerin Makinede Okunabilir Pasaport vermeye başlamış olmaları gerekmektedir. Ancak makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların tüm dünyada yürürlükten kalkma tarihi 24 Kasım 2015’tir. Dolayısıyla, makinede okunamayan nitelikteki Türk pasaportları da 24 Kasım 2015 tarihini geçmemek kaydıyla geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecektir.Ancak bu tarihten sonra tüm dünyada seyahatlerde yalnızca e-Pasaportlar kullanılacaktır.

 

Önceki pasaportumun geçerlilik süresi bitmediği halde e-Pasaport için başvurabilir miyim ? Eski pasaportumun geçerlilik süresi e-Pasaportuma eklenecek mi ?
Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabileceği gibi e-Pasaport başvurusunda bulunmanız halinde başvuru tarihi itibariyle geçerli olan süreleriniz e-Pasaportunuza harçsız olarak aktarılacaktır.

 

e-Pasaport uygulaması başladıktan sonra eski pasaportumla ilgili işlem yaptırmam mümkün mü ?
E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecektir. Eski tip pasaportu geçerli olan vatandaşlarımız geçerlilik süresi içinde ve her durumda 24 Kasım 2015 tarihine kadar bu pasaportlarını kullanabilecektir. Eski tip pasaportlarla ilgili uzatma, ebeveyn pasaportlarındaki refakat hanesine çocuk kaydettirme gibi tüm işlemler yurt içinde 31 Ocak 2011, yurt dışındaki temsilciliklerimizde ise 31 Aralık 2010'da sona ermiştir.

 

Başvuru

 

Başvuru işlemi ne kadar sürmektedir ?
Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dk. içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına girmektedir.

 

Reşit olmayan çocuklardan da imza ve parmak izi alınıyor mu ?
YURTİÇİ BAŞVURU BİLGİSİ : 12 yaşından gün almamış çocukların başvuru formları velileri veya vasileri tarafından imzalanmaktadır.12 yaşından gün almış ve daha büyük çocukların başvuru sırasında imzaları alınmaktadır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5’inci maddesi uyarınca, 7 yaşından gün almış ve daha büyük çocuklardan parmak izi alınmaktadır. YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : 12 yaşından gün almamış çocukların başvuru formları velileri veya vasileri tarafından imzalanmaktadır.12 yaşından gün almış ve daha büyük çocukların başvuru sırasında imzaları alınmaktadır.


Diğer

 

Yurtdışı çıkış harcı nedir? Nereye yatırabilirim?
30.03.2007 tarihinde 26478 no. ile Resmi Gazetede yayımlanan 1 Seri Nolu Yurtdışına Çıkış Harcı Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Genel Tebliğ uyarınca Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınmaktadır. Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticarî amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmaz. Yurt dışına çıkış harcı, çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından yurtdışına çıkış harcı pulu alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları veya yetkili bankalara makbuz karşılığı ödenir. Yurtdışı çıkış harcını yatırırken TC Kimlik numaranız ve pasaport numaranız gerekmektedir. Yurtdışına çıkış harcını yatırdığınıza dair dekontu veya harç pulunu saklamanız ve yurtdışına çıkarken bu dekontu ibraz etmeniz gerekmektedir. Makbuz veya harç pulununuz çıkış noktasındaki görevliler tarafından onaylandıktan sonra yurtdışına çıkabilirsiniz.

 

Yurtdışında acilen pasaporta ihtiyacım olduğunda ne yapmalıyım?
YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : Böyle bir durumda, adınıza seyahat belgesi düzenlenebilmesi için en yakın dış temsilciliklerimize, başvurabilirsiniz. Seyahat Belgesi, acil durumlarda kişinin yalnızca Türkiye'ye seyahat edebilmesini sağlayan ve yalnızca dış temsilciliklerimiz (konsolosluklar ve büyükelçiliklerin konsolosluk şubeleri) tarafından düzenlenen bir belgedir. Seyahat belgesi en fazla 1 ay süreyle geçerlidir ve Türkiye'ye girdikten sonra işlevini tamamladığı için bir daha kullanılamamaktadır. Acil durumda gerçekleştirilen seyahatin bitiminde Türkiye'den yurtdışına tekrar çıkabilmeniz için e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

 

e-Pasaportumun yongasında hangi bilgilerimin bulunduğunu nasıl görebilirim?
Bütün e-Pasaport başvuru ve teslim merkezlerine sınır geçişlerinde kullanılan e-Pasaport okuyucularıyla aynı işlevi gören cihazlardan yerleştirilmesi öngörülmektedir. Dileyenler e-Pasaportlarını bu cihazlarda okutarak yonganın içinde hangi bilgilerinin yer aldığını görebileceklerdir.

 

Başvuru sırasında kimlik sayfasındaki isim önüne herhangi bir unvan yazılması mümkün müdür?
Kimlik bilgilerinde yalnızca MERNİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu nedenle, bu bilgilerde değişiklik yapmak mümkün değildir.


Vize

 

VİZE NEDİR ?
Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.

 

VİZE NEREDEN ALINIR ?
Vizeler, seyahat edilecek ülkenin
1. Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden;
2. Başkonsolosluğundan veya
3. Konsolosluğundan alınır.
4. Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedirler.

 

VİZE ALIRKEN, HANGİ BELGELER İSTENİR?
Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.

 

VİZE BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR?
Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır.
Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır
Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır.
Mülakat sırasında, yetkilinin sorularına doğru yanıtlar vermeniz önemlidir.
Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.
Vize bir egemenlik hakkıdır. Bu nedenle başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz.
Mülakat sırasında, yetkilinin, hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme şansını arttırır.
Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir.
Mülakatın amacı; seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.
İşsiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşüktür. Bu durumda iseniz, vize başvurusunda bulunmamanız uygun olacaktır. Reddedileceğini bildiğiniz bir talepte bulunmaktan kaçınmanız zaman ve para tasarruf etmenizi de sağlayabilir.

 

BİR ÜLKENİN HANGİ TEMSİLCİLİĞİNDEN VİZE ALABİLİRİM?
Uluslararası kural; vize başvurunuzu daimi ikametinizin olduğu yerden yapmanızdır...
Bir ülkenin Türkiye’de birden çok Başkonsolosluk ve Konsolosluğu var ise, vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yere yakın olan temsilciliğe yapmanız gerekir. Bu hususu da ilgili temsilcilikten önceden öğrenmenizde yarar vardır.

 

KİMLERE VİZE VERİLMEZ?
Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartışılmaz temel bir kuraldır. Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.

 

BİR ÜLKENİN VİZE BAŞVURUMU REDDETMEYE HAKKI VAR MIDIR?
Uluslararası hukukta Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri esastır. Bu egemenliklerini sınırları içerisinde çıkardıkları yasalar ile diledikleri gibi kullanırlar. Ulusal egemenlik yetkileri arasında ülkelerine hangi yabancıların hangi koşullarla girebileceklerini belirlemek de vardır. Vize bu amaca hizmet etmektedir. Devletin bu yetkisi uluslararası hukuk bakımından tartışılmazdır. Devletler egemenlik yetkilerini kendi iradeleriyle sınırlayabilirler.

 

BAŞVURUM REDDEDİLİRSE, NASIL İTİRAZ EDEBİLİRİM?
Vize Başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak müracaatla yapılmaktadır. Herhangi olumlu bir yanıt alınamaması halinde, itiraz için yargı yoluna başvurmak mümkündür. Ancak vize reddinde yargı yolunun açık olduğu ülkeler sayıca fazla değildir. Ayrıca, genelde uzun zaman alan mahkeme süreci sonunda mahkemenin devlet aleyhine sonuçlanma olasılığı zayıftır. Diğer önemli bir husus, bir devletin yasaları yargı yolunu vize müracaatçısının itirazı için açık tutuyorsa, bu davaya o devletin mahkemeleri bakacaktır. Dolayısıyla, o ülkenin bir avukatını tutmanız gerekmektedir.

 

VİZE BAŞVURUM REDDEDİLİRSE, TEKRAR BAŞVURABİLİR MİYİM?
Genelde ilgili ülkeler başvuru sayısına sınırlama koymamaktadırlar. Ancak, ilk başvuru koşullarınızda (ekonomik durumunuzun iyileşmesi, seyahat nedeninizin farklı olması gibi) bir değişiklik yok ise, ikinci başvuru para ve zaman kaybına yol açabilecektir. Zira Batılı ülkeler başta olmak üzere, bazı ülkeler vize harcı ve vize işlem harcı adı altında tahsil ettikleri meblağları vize talebi reddedilse dahi iade etmemektedirler.

 

PASAPORTUMA VİZE BAŞVURUSUNDA BULUNDUĞUM TEMSİLCİLİK KAŞE VURDU. BUNUN ANLAMI NEDİR?
Temsilciliklerin kaşe vurmaları giderek yaygınlaşan bir uygulamadır.
Bu tür kaşelerde çoğunlukla, temsilciliğin bulunduğu kentin adı veya kısaltması ile bir tarih (başvurunun işlem gördüğü tarihtir) bulunur. Pasaportunuzdaki böyle bir kayıt tekrar başvuruda bulunmanıza engel değildir. Bu kayıt diğer temsilciliklere yapacağınız başvurularınızın reddedileceği anlamına gelmez. Ancak, sözkonusu kaşe bir Schengen ülkesi tarafından pasaportunuza vurulmuşsa, diğer bir Schengen ülkesinin vize başvurunuzu daha titiz bir şekilde incelemesi olasıdır.

 

PASAPORTUMDAKİ KAŞE İNSAN HAKLARININ ÇİĞNENMESİ DEMEK DEĞİL MİDİR?
Seyahat özgürlüğü temel insan haklarındandır. Ancak, devletlerin ülkelerine hangi yabancıların gireceklerine karar verme yetkileri tam ve tartışılmaz bir uluslararası hukuk ilkesidir. Unutulmaması gereken husus, vize uygulamasının tanımı itibariyle seyahat özgürlüğüne yönelik başlıbaşına bir sınırlama olmasıdır.. Sizin, bir ülkeye girememeniz, seyahat özgürlüğünüzün sınırlanması gibi görünse de, devletlerin de sizin ülkelerine girip giremeyeceğinize karar verme hakkı vardır. Sözkonusu kaşe ise, esasen, temsilciliğin yapılan işlemi izlemesine yardımcı olmaktadır. Bir pasaport, hamilinin bir ülkeye seyahat edebileceğine ilişkin hamilinin lehine kayıtlar içerebileceği gibi, aleyhine kayıtlar da içerebilir.

 

VİZE İHLALİ NEDİR?
Vize ihlali, aldığınız vizenin üzerinde belirtilen süreden daha fazla vizeyi veren ülkede kalmanız veya vizeyi veriliş amacı dışında kullanmanızdır. Örneğin; bir öğrenci vizesi ile çalışmak veya, turist vizesi ile öğrenim görmek vize ihlalidir.

 

VİZE İHLALİ YAPARSAM, SONUÇLARI NE OLUR?
Ziyaret ettiğiniz ülkeden sınır dışı edilirsiniz. Hakkınızda ülkeye sürekli veya geçici giriş yasağı konulabilir ve/veya para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

 

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?
Avrupa Birliğinde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Schengen’e üye ülkeler şunlardır:

 

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
 

Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir.
Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya'ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

SEYAHAT SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?
Seyahat sigortası, sigortalı olan kişinin yurt dışı gezisisi boyunca herhangi bir sakatlanma,kaza,sağlık sprunları,vb. gibi riskleri belirlenen zaman dilimi içinde ve seçilmiş limitler dahilinde kapsamı altına alan sigorta poliçesidir.
Schengen ülkekleri vize başvurularında en az 30.000 € limitli ve tüm Schengen ülkelerini kapsayacak şekli ile gerekmektedir.

ÇEŞİTLİ SORULAR
Soru: Türk vatandaşlarına transit geçişlerde özellikle Balkan ülkelerinde vize muafiyeti olduğunu duydum. Konu hakkında bilgi verir misiniz?

 

Cevap: AB üyesi ülke vizeleri/oturma izinleri veya Schengen vizesi hamili vatandaşlarımıza çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu çerçevede; AB ülkeleri/Schengen vizesi hamili veya AB/Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn'da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir.
 

AB ülkeleri veya İsviçre’de geçerli oturum sahibi umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Sırbistan ve Karadağ üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş yapabilmektedir.
 

AB veya bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli vize veya ikamet tezkeresi veya İsviçre veya Lihtenştayn ikamet tezkeresi hamili umuma mahsus pasaport hamilleri Romanya üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir.
 

Geçerlilik süresi üç aydan uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde daimi oturma iznine sahip vatandaşlarımız Slovenya'ya 90 güne kadar vizesiz girebilmektedir. Ayrıca geçerlilik süresi onbeş günden uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde oturma izni veya C tipi Schengen vizesi sahibi vatandaşlarımız ise Slovenya'ya 15 güne kadar vizesiz girebilmektedir.

Soru: Avustralya ile imzalanan Çalışma ve Tatil Vizesi hakkında bilgi almak istiyorum. Bu vize için hangi kuruma ve hangi belgelerle başvurmam gerekmektedir? Ayrıca, Avustralya ile uygulanmaya başlayan "work and holiday visa" adlı vize başvurusu için gerekli olan "government support letter" adlı devlet onay mektubunu hangi makamdan nasıl alabilirim?
 

Cevap: YÖK ile varılan mutabakat uyarınca, "Çalışma ve Tatil" vizesine başvuracak adayların tespitini anılan kurum yapacaktır. Daha sonra aday listeleri bakanlık aracılığı ile Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne iletilecektir.
Dolayısıyla, bu konunun YÖK’ten takip edilmesi gerekmektedir.